Good News Centre Kenya Nieuws

Vervolgopleiding

Met trots kunnen wij zeggen dat we met Good News Centre Kenya dit jaar 11 studenten kunnen sponsoren om een vervolgopleiding te gaan doen. Uit de groep van 17 middelbare scholieren hebben wij een selectie moeten maken. Niet een makkelijke opgave, omdat wij het liefst iedereen zouden willen sponsoren. Alle kinderen hebben een eigen verhaal, de een nog schrijnender dan de ander, maar het feit is dat ze eigenlijk allemaal hulp nodig hebben, omdat de eigen ouders vaak niet eens kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften.

06/09/2016 - Door Carline Poublon

Deel dit artikel
DSC_6509.jpg

De interviews zijn interessant en het is leuk de kinderen beter te leren kennen, zijn of haar motivatie te horen, en dan toch uiteindelijk de keuze te maken dat de ene student meer geschikt is dan de ander. Wij zijn op zoek naar gedreven scholieren die meer willen maken van hun leven en bij wie wij een gevoel krijgen dat zij het beste zullen halen uit de kans die wij hen bieden. Het zijn letterlijk nog kinderen die voor ons zitten, die soms al heel goed weten wat ze willen en al heel zelfverzekerd zijn, maar het merendeel vindt het enorm spannend bij ons op gesprek te komen. Sommigen dromen van een carrière als piloot, dokter of advocaat, die ook zij als helden in films zien. Anderen zijn realistischer en willen graag iets doen voor de minderbedeelden, omdat zijzelf zo goed weten hoe hard dat nodig is. Beroepen als leraar/lerares of verpleegkundigen scoren hierbij hoog.

Voorafgaand aan de selectie procedure hebben we voor alle form 4’s een workshop georganiseerd ter voorbereiding op de stap naar het beroeps- onderwijs. In eerste instantie hebben wij de scholieren gefeliciteerd met het behalen van de uitzonderlijke goeie resultaten van de hele groep. Er zijn er 5 die in aanmerking komen voor steun van de overheid om naar de universiteit te gaan, omdat zij een B- of hoger hebben gescoord.

Opvallend was dat veel studenten die dag te laat komen, geen 5 minuten, nee zomaar een uur. Bij navraag blijkt dat ze in veel gevallen van erg ver moesten komen en het wegen netwerk in Kenia op veel plekken nog droevig is, waardoor ze vaak uren onderweg zijn geweest of niet beschikte over geld om een buskaartje te kopen. Een groot deel ligt volgens ons in het gebrek aan opvoeding. Een mooi haakje voor ons om de studenten te wijzen op hun verantwoordelijkheden en de noodzaak om op tijd te komen. Dit werd prachtig ondersteund door een presentatie ‘social skills’ van een van onze teamleden over het belang van communicatie. Hierin kwam ‘de eerste indruk’, luistervaardigheid en ‘bodylanguage’ aan bod.

Ook hebben wij de scholieren inzicht kunnen geven in de verschillende studierichtingen en de opleidingen die er zijn en die aansluiten bij hun interesses. Hierna zijn ze uiteen gegaan in kleine groepjes om te praten met andere studenten die al dankzij GNC bezig zijn met een vervolgopleiding of zelfs al een baan hebben.

We hebben gezien dat dit als erg positief ervaren werd om met eigen leeftijdsgenoten te praten over hun toekomst en de mogelijkheden die er zijn. Ze luisterden naar de ervaringen die gedeeld werden en konden vragen stellen die voor hen belangrijk waren. Afsluitend hebben we met elkaar kunnen napraten tijdens een perfect verzorgde lunch door de zusters.