Good News Centre Kenya Nieuws

Een interview met partner Globewise, een stichting die onderwijs steunt

We interviewden Lideweij Bakker-Schipper van Stichting Globewise over de samenwerking met GNCK. 

03/03/2019 - Door Michiel de Nijs

Deel dit artikel
Globewise-Kibagare.jpg

 

Globewise – Dutch NGO for global education. Hoe zijn jullie ontstaan?
Robert en Marinel van Zanten hebben in 2012 een stichting opgericht ter ondersteuning van diverse goede doelen. In 2016 is de naam en de doelstelling van de stichting gewijzigd om zodoende alleen nog educatieve projecten voor kansarme jeugd te ondersteunen. Dat kennis mensen verder helpt weet Robert van Zanten maar al te goed. Hij is het opleidingsinstituut NCOI ooit begonnen.

 

Wat is het doel van Globewise?
Globewise heeft als doel om de kinderen en jeugdigen in ontwikkelingslanden die minder bevoorrecht zijn te helpen op het gebied van onderwijs. Door het volgen van onderwijs zal hun toekomstperspectief aanzienlijk verbeteren. Onderwijs is cruciaal voor de ontwikkeling van mens én maatschappij.

Jullie zijn geïnspireerd door de uitspraak van Nelson Mandela: “EDUCATION IS THE MOST POWERFUL WEAPON WHICH YOU CAN USE TO CHANGE THE WORLD”, zien jullie het wegnemen van de opleidingsachterstand als een echte strijd?
Het is op zijn minst een hele worsteling. Onderwijs is een bouwsteen voor ontwikkeling en het stelt kinderen in staat mee te draaien in de maatschappij. Echter, nog te veel kinderen hebben geen toegang tot onderwijs. Sterker nog, mondiaal gezien gaat de vooruitgang de laatste jaren steeds langzamer. Daarnaast is de kwaliteit van onderwijs vaak ontzettend laag. Goed onderwijs brengt mensen verder. Met kennis heb je betere arbeidsperspectieven, het levert gezondheidsvoordelen op en mensen worden zich meer bewust van hun rechten.

 

Hoe zijn jullie in contact gekomen met Good News Centre Kenya?
Robert van Zanten (oprichter Globewise) en Sjaak de Vries (voorzitter GNC Nederland) kennen elkaar van jaren geleden, toen zij samen in een orkest speelden. Toen Sjaak sponsoren voor Good News Centre Kenya zocht dacht hij aan NCOI en Robert heeft hem op het bestaan van Globewise gewezen.

 

Wat was de reden om samen te gaan werken met GNC Kenya?
GNC Kenya heeft een duidelijke doelstelling en een persoonlijke aanpak. Ook voldoet GNC aan de criteria die wij aan een te steunen doel stellen. (www.globewise.org). De organisatie bestaat al langere tijd en heeft al veel kinderen geholpen, kinderen die zonder GNC Kenya geen (goede) opleiding gehad zouden hebben. Samen kunnen wij het verschil maken voor deze kinderen! Nederlandse vrijwilligers ter plaatse zorgen dat alles in goede banen wordt geleid en werken samen met lokale mensen die het project met passie managen. Het Bestuur in Nederland is betrokken, en de financiën zijn op orde. Referenten die we hebben gesproken waren lovend en last but not least... aan het eind van onze onderzoeksfase hebben twee Bestuursleden van Globewise (zij het met enige vertraging vanwege de politieke ongeregeldheden aldaar) GNC Nairobi bezocht, waarbij wij met eigen ogen hebben mogen zien dat het in de praktijk echt zo gaat als ons verteld was!

 

Jullie zijn dus in Kigabare, Kenia gaan kijken bij het werk van ons lokale comité. Hoe heb je dat ervaren?
We waren onder de indruk van hoe goed het project georganiseerd is. Marjan Voskamp (inmiddels opgevolgd door Aafje Geurtsen als voorzitter van het Comité in Kenia) werkte er zo’n 10 jaar en dat was te merken. Ze wist veel, kende de studenten persoonlijk en alles wordt netjes bijgehouden in hun administratie door zeer goed werk van de GNC Kenya alumni Robert en Ann, nu ter plaatse in dienst. Ook hebben we de rest van het lokale Comité ontmoet, allemaal bevlogen Nederlanders die in Nairobi wonen. Daarnaast woonden wij een life skills-training voor de ouders bij. De ouders krijgen een kleine bijdrage voor hun komst, omdat zij deze dag geen inkomen kunnen verdienen. Echter, op deze manier leren ouders hoe belangrijk onderwijs is voor hun kind, wat cruciaal is. De kansen van de kinderen op de arbeidsmarkt stijgen aanzienlijk als zij een opleiding hebben afgemaakt. De school zag er goed uit, de kinderen waren ook vrolijk, en we hebben hier (ook letterlijk) een kijkje in de keuken mogen nemen.

 

Wat is je het meest bijgebleven van dat bezoek?
Wat ons het meeste is bij gebleven is hoe goed alles georganiseerd is en hoe de kinderen gemotiveerd werden om aan hun toekomst te werken. Niet alleen stimuleert Good News Centre Kenya de kinderen om hun vervolgopleiding af te maken, maar ze worden ook geholpen bij het zoeken en solliciteren naar een betaalde baan. Dat is gezien de enorme werkeloosheid van groot belang. Good News Centre Kenya kent alle kinderen goed en de kinderen worden intensief en zeer persoonlijk begeleid met een tailor-made opleidingstraject.

 

Steunen jullie een specifiek project van Good News Centre Kenya?
Wij steunen inderdaad specifieke onderdelen, hieraan is momenteel bij GNC het meeste behoefte. Specifiek gaat dat om een aantal scholarships voor de middelbare school. Om huiswerkbegeleiding na de schooldag. En de Life skills-trainingen die ik eerder noemde; ideaal voor de kinderen en hun ouders, zodat zij allemaal inzien hoe belangrijk onderwijs is en gemotiveerd zijn om er echt voor te gaan. En de bananen als stimulans om na school de huiswerkbegeleiding te bezoeken, deze geven de energie die nodig is om nog even door te zetten met leren.

 

Welke doelen steunen jullie nog meer?
Wij ondersteunen meerdere scholen en andere educatieve projecten. Dan moet je denken aan Kenia natuurlijk, maar ook in Oeganda, Tanzania en India. Verder ondersteunen we onder meer de bouw van een school in Zambia en een educatief project in een sloppenwijk in de Filippijnen.

 

Hoe kunnen andere doelen met jullie in contact komen?
Andere doelen kunnen het beste met ons in contact komen door te kijken op onze website, daar vind je ook onze contactgegevens: www.globewise.org